Meny
Søk
Hva ser du etter?
LUKK
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta de siste oppdateringene om RUN, HOKA og løpeglede.
Ved å skrive inn e-postadressen din ovenfor og klikke på “Send meg nyhetsbrev” samtykker du til at vi sender deg informasjon om nye produkter og tilbud og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Det er frivillig å gi dette samtykket, og det kan når som helst trekkes tilbake. Les mer om vår personvernerklæring.
Takk for din interesse for RUN.
Miljøbilde Miljøbilde

Therese Johaug x HOKA

Therese Johaug lanserte for første gang i 2021 en ny skomodell i samarbeid med Hoka. To år senere har den tredje versjonen kommet. Mach er en lettvektssko til både trening og fritid, og modellen har blitt manges favoritt til den daglige løpeturen.

Nå har Therese lagt opp som profesjonell langrennsløper, men har i seneste tid vist seg å være en svært habil løper. Vi ser frem imot å følge henne på veien videre, konkurrerende med løpesko på beina i stedet for ski.

Artikkel fra Runners World i 2021
Tekst: Tonje Lien Wold fra runnersworld.no

Therese Johaug er profesjonell langrennsløper – kanskje Norges rareste jobb. Jo bedre i skisporet, desto bedre må du være på å håndtere media. Therese takler press på begge områder så tilsynelatende uanstrengt at vi vet hva hun er god for, men hva er hun glad for?

Allsidighet
Det glitrer litt ekstra til i øynene hennes: – Åh, jeg elsker jo å løpe langtur i marka da, sier hun.
Therese Johaug er udiskutabelt god på ski, men det er kanskje her hun er aller best: Når begeistringen stråler gjennom og hun legger på «det elsker jeg» med et halvveis primalt «jah» på slutten om det skulle være noen tvil. Det er gleden over å bruke kroppen, og aller helst utendørs, som danner grunnmuren.
– Og så elsker jeg variasjon, definerer hun som en annen byggestein.
– På våren og sommeren synes jeg det er artig å ha på meg løpeskoa og kunne ha noen løpeøkter på bane for det har jeg ikke gjort på kjempelenge. Og når høsten kjem så synes jeg det er skikkelig digg å ha på rulleskia og kjøre motbakke-intervaller i høstvær.

Karrieren som skiløper er det viktigste for henne nå, men alle løpere har likevel et par spørsmål vi gjerne vil ha svar på: Ja, hun har lyst til å løpe en maraton når hun har lagt opp på ski, «bare for å ha gjort det», og får hun anledning til å løpe 10 000 meter i EM så utelukker hun ikke det.

– Klart det hadde vært veldig morsomt å løpe i EM, men det er mye som skal klaffe for at jeg skal få lov til å løpe der òg, forteller hun ydmykt.
– Jeg må kjenne at jeg har den motivasjonen, iveren, lysten til å legge ned det som kreves. Jeg er jo konkurransemenneske, det er ikke det at jeg trur jeg vil ta en medalje, men jeg vil jo være i en posisjon til at jeg kan få en bedre tid. Hun beskriver løpesko som et av de viktigste verktøyene hun har for å få gjort alle deler av jobben sin, både i skisporet og på bane. Fulltidsjobben på ski innebærer mye løping, og konkurransedager på vinteren både starter og slutter med 30 minutter jogg.
– Jeg er avhengig av gode løpesko. Det sier seg sjøl at hvis en har dårlige gode løpesko og blir skada så klarer en ikke å utføre den treninga en skal, og da blir det heller ikke mye medaljer å høste.
I Hoka har hun funnet en samarbeidspartner med sko som passer føttene hennes og har kvalitetene hun søker. Det betyr ikke at hun bytter beite på fulltid, men at hun snuser bortom dersom anledningen byr seg og formen er der.
Skader - ikke verdt det

Husker du den sesongen Therese var skadet og ikke kunne stille til start? Ikke vi heller.
– Mye av suksessen min er at jeg klarer å trene veldig allsidig. Det er bra å gå mye på ski og få avveksling, i hvert fall med tanke på skader. Det er ikke noen vits å legge ned jækla mye løpetrening frem mot et EM, og så blir jeg skada får ikke løpe. Omtrent alle løpere vet hvor vanskelig dette er i realiteten. Du har et nytt par sko, en spennende runde, våren er endelig kommet – iveren bobler i kroppen, og naiviteten fortsetter å presse selv når logikken vet at det er for mye.
Therese kontrollerer de boblene, og tilpasning av trening er trygg grunn for henne. Om det gjør det lettere å forstå hvordan hun skaper motivasjon og setter seg nye mål når hun vet hva det innebærer.
Therese kommer til å jakte på disse opplevelsene lenge etter jakten på medaljer er over. Den følelsen som startet lenge før prestasjonene matchet.
– Det var det at jeg likte å presse meg sjøl og være ute i naturen. Det har kanskje mye å gjøre med at bestefar ofte var med på trening, sier hun og smiler.
Han reiste og så på meg trene, og skrøt veldig tå meg og at jeg gikk så fort, så jeg fikk sjøltillit. Så merket jeg at når jeg trente ble jeg bedre og bedre.
Hun blir fortsatt nervøs i bilen på vei til alle skirenn. Da er det nesten så hun helst har lyst til å snu. Så fort hun entrer stadion tar rutinen og jobben over. Ideelt sett, og stort sett, kommer hun i så god modus at kjæresten kan ha stått én meter unna og heia, men hun har ikke peiling på hvor han har stått.
–Da er jeg så inne i meg, og inne i den jobben jeg gjør. Han tuller med at «det er ikke vits i at jeg kommer og ser på skirenn, du legger ikke merke til det læll», sier hun med letthet og ler.

Utvikling

Nå hun skal definere hva hun er mest stolt av å ha oppnådd blir hun rolig igjen i stemmen.
– Oi, det var litt vanskelig. Jeg er på en måte stolt av at jeg har klart å jobba meg fram med ting, for det har ikke kømmi lett te meg. Jeg var ikke noe god da jeg var yngre. Jeg var mange minutter bak konkurrentan mine, og har aldri vært noen barnestjerne.

Illustrasjon sko
Uten prestasjonene lå idrettsgleden til grunn for utviklingen som små mål vil lede til om man fortsetter å bygge. Hun sier hun alltid har elsket å presse seg selv, og at den evnen kanskje har gjort at hun har blitt så god. Da hun var yngre og gikk skirenn, sto moren og så på henne og sa «herregud, stakkars Therese, hvor lenge orker ho å holde på med det her.»
– De andre jentan fossa jo bare forbi meg, ikke sant, og der kom jeg hæsblæsanes og sprutrød i trynet. Det at jeg aldri ga meg har mye å si. Hadde jeg satt meg et mål, ville jeg nå det målet. Så tok jeg det skritt for skritt.
Å sette seg mål er lett, å gjennomføre planen dit til punkt og prikke er langt mer krevende. Therese trekker frem oppveksten på gård og hvordan arbeidsmoralen som kreves der har preget henne, «at ting itte kjem ta seg sjøl.» Det kreves hardt arbeid.
Therese er et levende eksempel på at det som gjør deg entusiastisk, der lidenskapen din ligger, der er det mye å hente. Å ta én økt av gangen, både presse seg og nyte følelsen. Planlegge langsiktig, men stå i nåtiden.
Mot

Jobben som langrennsløper er rar fordi man aldri kan skru den av, selv i ferien. – Hadde vært sommer og feriestemning nå er kanskje det mest ultimate for meg å reise opp til Lofoten med fjellskoa. Ta en tur i fjellet og få fantastiske naturopplevelser, og så avslutte med sosialt samvær med venner på kvelden.
Til syvende og sist premierer ikke medaljer bare prestasjonen i løypa, men alt det som ligger i grunnmuren. Motet til å følge lidenskapen, stå i knallharde økter og tunge perioder. Therese er like mye en som skaper glede i rommet som hun er hardtarbeidende. Hun vet at følelsen etter en hard intervalløkt gir henne påfyll der og da, men også er byggesteiner i et langsiktig prosjekt.
– Hardt arbeid over tid gir resultater, sier hun.
Hun har en jobb som krysser over i en livsstil, hvor man må la ting gå. Medier vil ta sitater ut av kontekst og blåse dem opp, skirenn vil gå dårlig, og arbeidsdager vil være tunge. Kanskje er hun særskilt god på å riste av seg, finne tilbake til den indre motivasjonen og mestringsgleden som er der uansett hvor mange startstreker hun står på. Finne iveren, og godfølelsen.
– Jeg føler at det er like mye av det som skjer på veien som er artig. At de opplevelsene betyr like mye som gull.

FORHANDLERE
Se alle forhandlere
Se alle forhandlere

Gabriella Mathisens løpsrapport fra Jungle Ultra 2023

Gabriella Mathisen er ekstremløper. Hun søker de tøffeste løpene der det handler om mer enn bestetid. Der du må sloss mot elementene, overkomme frykt og stå i det når det virker umulig. Gabriella har en viljestyrke uten sidestykke og deltar for å vinne. I sommer deltok hun i Jungle Ultra, et løp på 230 kilometer i jungelen i Amazonas. Det skulle vise seg å bli det tøffeste løpet hun har deltatt i hittil. Vi har tatt en prat med Gabriella og fått et innblikk i hvordan det var å løpe i den dypeste jungelen.
Les mer
Illustrasjonsbilde
Foto: Beyond the Ultimate

Nok en bestselger er lansert
- av og for en verdensmester!

Rosa er liksom min farge. Og samtidig synes jeg at hvite sneakers er skikkelig klassisk og kult. Så det måtte bli en kombinasjon av en rosa og hvit sko, smiler Johannes Høsflot Klæbo, som denne våren har lansert Speedgoat 5 Klæbo Edition sammen med Run AS og HOKA. Som 17-åring, samtidig som han bestemte seg for å bli verdens beste langrennsløper, kontaktet han oss for å bli en del av HOKA-familien – og vi fikk bli med på reisen hans mot gullmedaljer og rekorder.
Les mer
Illustrasjonsbilde
LØP TIL TOPPEN