Meny
Søk
Hva ser du etter?
LUKK
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta de siste oppdateringene om RUN, HOKA og løpeglede.
Ved å skrive inn e-postadressen din ovenfor og klikke på “Send meg nyhetsbrev” samtykker du til at vi sender deg informasjon om nye produkter og tilbud og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Det er frivillig å gi dette samtykket, og det kan når som helst trekkes tilbake. Les mer om vår personvernerklæring.
Takk for din interesse for RUN.
Miljøbilde Miljøbilde

HOKA bruk- og vedlikeholdsguide

HOKA sko har svært god demping og meget lav vekt, noe som gir komfort, stabilitet og et effektivt fraspark. Den kjente HOKA-følelsen! Dette gjør at du kan løpe oftere og lenger med mindre belastning. Ta vare på dine HOKA-sko og bruk de på riktig måte, så vil de vare lenge!

- Det er en fordel å ha flere par å bytte på.

- Bruk sko som er tilpasset underlaget du skal løpe på.

- Knyt opp lissene før du tar skoene på og av, ikke tråkk ned hælkappa!

- Det aller beste er å bruke et skohorn når du tar skoene på!

- Stram lissene godt under bruk for å unngå friksjon.

- Hold skoene rene. Rengjør med lunkent vann og mild såpe.

- Ikke vask skoene i maskin. Vær forsiktig med direkte varme når de tørkes.

- Ta ut innersålen og fjern rusk og grus etter bruk, og fjern småstein som har satt seg fast under sålen.

Som en generell regel anbefaler vi at HOKA sko vaskes for hånd med kaldt vann og mild såpe/vaskemiddel. La skoene lufttørke og unngå direkte varme eller solskinn. Under følger en mer spesifisert veiledning:
HVORDAN RENGJØRE OG TØRKE VÅTE LØPESKO
Du kan rengjøre skoene dine med vanlig «vaskevann», også gjennomvåte eller gjørmete sko. Gjør du det vil skoene dine vare mye lenger. Vær OBS på at levetiden på skoene forkortes betraktelig dersom du vasker de i vaskemaskin eller tørker de i tørketrommel, så vi anbefaler ikke å gjøre det.
Gjør følgende:
1. GJØR SKOENE KLAR TIL VASK
Ta ut såler og lisser så går prosessen raskere.
2. VASK LISSENE
Vask lissene med klesvasken på lav temperatur med vanlig vaskemiddel. Et tips er å putte dem i en sokk eller vaskepose slik at de ikke blir borte eller knyter seg. De skal IKKE i tørketrommelen.
3. FJERN GJØRME OG SKITT
For å fjerne gjørme og skitt på utsiden bruker du først tørt husholdningspapir og deretter en tørr tannbørste for å komme til. Dersom skoene er veldig gjørmete er det lurt å la gjørmen tørke før rengjøring, da er den lettere å fjerne (se punkt 6 for hvordan du best tørker skoene dine).
4. SKRUBB SKOENE RENE MED MILDT RENGJØRINGSMIDDEL UTEN SLIPEMIDDEL
Bland såpen/vaskemiddelet med kaldt vann og jobb det skånsomt inn der det er skittent med en tannbørste til det skummer. Hold prosessen gående til skitten er borte og fjern skittent vann med et tørt håndkle eller en klut.
5. TØRK AV MED FUKTIG KLUT
Tørk av all såpe med et håndkle eller en klut fuktet med kaldt vann.
6. KLAPP OG STAPP SKOENE DINE TØRRE
Skoene og innersålene skal nå være fri for skitt, men er sikkert litt våte. Klapp dem tørre med en tørr klut til de ikke lenger er gjennomvåte, stapp dem fulle med avispapir og la de tørke over natten. Gode tips er å la innersålene tørke for seg, og at du ikke prøver å fremskynde tørkeprosessen ved å la de tørke utendørs eller ved å bruke en varmekilde. Både solskinn og direkte varme kan ødelegge skoene og sålene.
TIPS TIL RENGJØRING AV ULIKE SKOMATERIALER
HOKA sko er laget av forskjellig materiale. De ovennevnte punktene fungerer bra på de fleste skomaterialer, men under har vi modifisert tipsene til de ulike materialene som HOKA sko er laget av.
Hvordan rengjøre mesh
Mesh er lett, pustende og tørker fort, men kan lette frynse seg ved for hard skrubbing. For å unngå frynsing bør man bruke en lett hånd og en tannbørste med myk bust, og i stedet for å gni børsten over materialet så er det bedre å klappe børsten på meshen flere ganger.
Hvordan rengjøre semsket skinn eller nubuck
Semsket skinn og nubuck er skinntyper som er hardføre, men sårbare mot fukt. Av denne grunn er det best å vente til skoene er helt tørre før de rengjøres. Klapp skoene tørre med et tørt håndkle eller en klut, og her kan du bruke litt kraft. Når skoene er helt tørre bruk en børste for å fjerne skitt, deretter et flekkfjerningsmiddel beregnet på semsket skinn og nubuck på vanskelige flekker.
Hvordan rengjøre glatt skinn
Vanlig skinn er hardført, det holder vann ute og er enkelt å rengjøre. Bare følg punktene over, tørk over skoene og bruk et middel for å fjerne vond lukt. Et kjerringråd er å bruke et lite dryss med bakepulver sammen med avispapiret du stapper skoene med til slutt.
Hvordan rengjøre sko med Gore-Tex
Bruk lunkent vann fremfor kaldt sammen med et mildt rengjøringsmiddel oppi en stor bøtte eller lignende. Fyll med nok vann til å dynke hele skoen dersom du ønsker å vaske både innsiden og utsiden. Etter vask, sett begge skoene opp ned med pløsen ut over et håndkle for å lufttørke. Når skoene er helt tørre anbefaler vi å spraye på impregnering.
Hvordan rengjøre kanvas og naturlige stoffer
De fleste løpesko er laget av syntetiske stoffer for å unngå at de krymper. Dersom deler av skoen din er laget av naturlige stoffer kan du skrubbe de rene med en myk børste. Dypp børsten i varmt vann blandet med bakepulver (like deler vann og bakepulver).
Uansett sko og materiale så husk at det er veldig lurt å stappe skoene med avispapir i tørkeprosessen, ikke bare fordi det tørker lettere, men det bidrar også til å opprettholde formen på skoene når de tørker.
VEDLIKEHOLD OG VÆRBESTANDIGHET
Vi anbefaler følgende tiltak for å forlenge skoens levetid:
1. IMPREGNERING
Spray skoene med en egnet impregneringsspray når de har tørket. La impregneringen tørke helt før skoene tas i bruk. Gjenta denne prosessen når det er nødvendig. Gjør du dette vil skoene også være enklere å rengjøre.
2. UNNGÅ VOND LUKT I SKOENE
Regnvann og gjørme vil raskere føre til mugg og vond lukt forårsaket av bakterier. I tillegg kan fotsvette forårsake lukt. Prøv med et dryss bakepulver inni skoene i ny og ne.
3. OPPBEVARING
Å bare slenge skoene i en haug kan føre til at de blir fortere slitt. Plasserer du dem stående med sålen ned etter hver bruk kan det forlenge levetiden, da man unngår unødvendig slitasje i skjøtene der de ulike materialene i skoen møtes. Det kan hjelpe å løsne lissene og dra ut pløsen for å unngå at ulike deler ligger inntil hverandre. Dette kan nemlig forlenge tørkeprosessen som igjen kan være uheldig for skoens levetid. Det er også veldig lurt å sjekke om det sitter småstein i yttersålen for de kan gjøre skade på sålen dersom man ikke sørger for å fjerne de.
4. IKKE BRUK VÅTE SKO
Det er selvfølgelig ikke nødvendig, men vi anbefaler å ha flere løpesko å bytte imellom for å forlenge levetiden. Prøv å unngå å løpe i sko som fremdeles er våte etter forrige løpetur.
LØP TIL TOPPEN